La Multi Ani, Florilor!

by 10:11 AM 0 coments
  Duminica Floriilor se serbeaza, in fiecare an, cu o saptamana inainte de ziua Pastelui si se mai numeste si Duminica Stalparilor.
Nu ne vom satura niciodata de aceas­ta urare legata de Duminica Floriilor. O sarbatoare importanta a crestinatatii, care marcheaza in­tra­rea Domnului în Ierusalim. Mai întai, sa nu uitam de sambata di­nain­tea Floriilor - Sambata lui La­zăr, sarbatoare cu data mobila care celebreaza miracolul învierii Dreptului Lazăr din Betania. Apoi, să nu uitaţi în această duminică să aveti salcie în case. Simbolul Floriilor sunt ramurile verzi de salcie, numite în diverse sate şi "mâţişoare". Salcia aduce în atenţie bogata simbolistică a arborelui sa­cru, venerat de-a lungul timpului în majoritatea civilizaţiilor stră­vechi. În Extremul Orient, salcia simbo­li­zează nemurirea, favorizea­ză rege­ne­rarea vieţii.

 Tradiţia spune că în Du­­mi­­nica Floriilor e bine să avem în case nu numai salcie, ci şi tot felul de flori de primăvară, pentru a ne primeni sufletul grăbit de timp (că tot trecem sâmbătă spre duminică la ora de vară!).
Aceasta sarbatoare simbolizeaza intrarea in Ierusalim a Domnului Iisus Hristos, care, intors din cetatea Efraim, ia hotararea sa mearga in Ierusalim. Oamenii, pentru a il cinsti, l-au intampinat cu flori si ramuri, intinzand in calea lui chiar si hainele lor. Intrarea s-a facut pe un asin pe care nu mai statuse nimeni inainte.


  Obiceiurile de Florii sunt diversificate, in functie de zona in care locuieste fiecare. In Oltenia, oamenii merg si culeg iarba sau crengi din biserica, pe care mai apoi le sfintesc, si le pun la icoane, la pragul usii, sau in curte pentru ocrotirea animalelor de rele.

Un alt obicei este acela, ca fetele mari, care nu sunt inca maritate, sa doarma sub perna cu o oglinda si un pieptan, pentru a isi gasi jumatatea.

Importanta sarbatorii este data si de severele interdictii de munca precum si de sacrificiul ritual al pestelui, ziua fiind cunoscuta si ca dezlegare de peste.

  Pentru că astazi este o zi specială pentru toate 'florile',  va doresc din adancul sufletului sa aveti parte numai de împliniri, satisfacţii, multă sănătate şi Dumnezeu să va călăuzească şi să orânduiască totul cum este mai bine pentru voi toti! Fie ca anii ce se scurg sa treaca precum razele soarelui mangaie o floare ce sta sa înfloreasca! La multi ani!

Florin Suciu

Writer

Eurovision Fan since 2009, student of History and Accounting.

0 coments: