Sarbatoarea Floriilor

by 3:18 PM 0 coments

Duminica Floriilor se serbeaza, in fiecare an, cu o saptamana inainte de ziua Pastelui si se mai numeste si Duminica Stalparilor.

Dupa minunea facuta lui Lazar, cand a fost inviat, iudeii au hotarat sa il omoare pe Iisus. Această hotărâre nu este surprinzătoare deoarece ei îsi vedeau puterea si influenta subminate. Cel care hotaraseste cum sa il omoare este arhierul Caiafa, care justifica moartea lui Iisus-ca salvare a neamului omenesc.
Aceasta sarbatoare simbolizeaza intrarea in Ierusalim a Domnului Iisus Hristos, care, intors din cetatea Efraim, ia hotararea sa mearga in Ierusalim. Oamenii, pentru a il cinsti, l-au intampinat cu flori si ramuri, intinzand in calea lui chiar si hainele lor. Intrarea s-a facut pe un asin pe care nu mai statuse nimeni inainte.

Obiceiurile de Florii sunt diversificate, in functie de zona in care locuieste fiecare. In Oltenia, oamenii merg si culeg iarba sau crengi din biserica, pe care mai apoi le sfintesc, si le pun la icoane, la pragul usii, sau in curte pentru ocrotirea animalelor de rele.
Un alt obicei este acela, ca fetele mari, care nu sunt inca maritate, sa doarma sub perna cu o oglinda si un pieptan, pentru a isi gasi jumatatea.
Importanta sarbatorii este data si de severele interdictii de munca precum si de sacrificiul ritual al pestelui, ziua fiind cunoscuta si ca dezlegare de peste.

La multi ani tuturor celor ce isi serbeaza ziua numelui azi(inclusiv eu)! Iar pentru restul, incercati sa nu uitati chiar si numele celor de langa voi!

Anonymous

Writer

Eurovision Fan since 2009, student of History and Accounting.

0 coments: